Downloads

Aan de slag met het Bureau Loos merkmodel

Okee, jij wilt aan de slag met je branding strategie. Good for you! Download hieronder het eenvoudige merkmodel, als je dat nog niet hebt gedaan. En ga er even goed voor zitten. Alleen, of met je collega’s, een klant. Je schoonmoeder, desnoods. Als je maar zoveel mogelijk relevante input verzamelt! Hieronder beschrijven we per onderdeel van het model wat de bedoeling is, en geven we je de nodige adviezen. Je begint met de elementen in de kolom rechts.

1. Doelgroep: voor wie doe je het eigenlijk?

Denk eerst eens goed na over je doelgroep, en schrijf hier in het kort de belangrijkste kenmerken van op. Wie zijn het, wat beweegt hen, waar worden ze blij van, waar zijn ze naar op zoek in jouw markt? Dus niet de aloude socio-demografische kenmerken, zoals leeftijd en inkomen (al kunnen die je wel helpen bij het targeten van je online marketing, dus laat ze niet helemaal achterwege). Verplaats je in je klant!

2. Het ‘Olympisch minimum’, oftewel de randvoorwaarden

Dan kom je bij een héél belangrijk onderdeel: het omschrijven van de randvoorwaarden. Waar moet je als merk of product minimaal aan voldoen om überhaupt mee te doen in de markt? Hier kom je erachter dat veel van de dingen die je aanvankelijk misschien aanzag voor USP’s, helemaal niet zo speciaal zijn. Dit is de plek waar je containerbegrippen als ‘kwaliteit’ en ‘kennis’ achterlaat… Hier scheid je het kaf (de randvoorwaarden) van het koren (je onderscheidend vermogen).

3. Geef het beestje een naam: benoem je producten en/of diensten

Dit lijkt misschien een simpele opgave, maar vaak levert het al de nodige discussie op. Verkoop je push-up beha’s of zelfvertrouwen (zoals Wonderbra geen windeieren heeft gelegd)? Boormachines of gaatjes in de muur, zoals Bosch? Ja, het zijn oude marketingclichés, maar ze zetten wél aan tot nadenken. Ook over wie je concurrenten zijn. Soms geeft de omschrijving van je product of dienst al meteen een goede invalshoek voor je onderscheidend vermogen. Misschien breng je wel iets op de markt wat nog niet bestaat, waar nog geen naam voor is. Verzin die (merk-)naam en claim meteen een hele nieuwe productcategorie!

4. Merkpersoonlijkheid: wie ben ik?

Dit kwadrant van het model geeft veel richting aan de tone-of-voice van je merk en alle communicatie. Ook handig om goed over na te denken dus. Kom je later in de uitvoering van je bannercampagne niet voor vragen te staan als ‘u of jij in de CTA?’…

5. Drijfveer: waar doe je het allemaal voor?

Waarom is je merk op aarde? Wat drijft je? Wat zou je willen bereiken? Noem het de ‘why’ of de ‘brand purpose’. Of gewoon drijfveer. Is jouw merk op aarde om oververmoeide moeders hun nachtrust terug te geven, omdat je vindt dat ‘slaap’ een universeel mensenrecht is? Wil jij het leven eenvoudiger maken voor je klant, door al z’n wachtwoorden veilig op 1 plek te bewaren? Is jouw ultieme doel 100.000 volgers op Instagram hebben? If you believe it, you can achieve it. Plus, je drijfveer onder woorden brengen, brengt je ook vaak op ideeën over hoe jouw merk zich onderscheidt van anderen (die misschien wel hetzelfde doen, maar vanuit een compleet andere motivatie.

6. De kern: je onderscheidend vermogen

Kijk, nu begint het echte werk. Hier mag je lang en diep over nadenken. Als je maar kritisch bent! Wat maakt jouw merk bijzonder? Anders dan alle anderen? Grijp ook vooral terug op wat je aan inzichten hebt opgedaan tijdens het invullen van de andere kwadranten! Nu is het moment om te gaan het schiften en focus aan te brengen.

7. Waar het om draait: de merkessentie

Ok. You’re on your own now. Nu moet je knopen gaan doorhakken. Wat wil je benadrukken, van alles wat je in het model hebt ingevuld? Wat is hetgeen dat jouw merk het meeste richting geeft? Het meest duidelijke, uitgesproken en onderscheidende element belandt in het midden van het model. Liefst in enigszins fraaie bewoordingen, natuurlijk. Zodat het tot de verbeelding spreekt als je het presenteert in de boardroom.

Yes, die wil ik!

Laat je gegevens achter en het Merkmodel komt naar je toe.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het invullen? Wij helpen je graag.

Hallo daar!

Je kunt ons altijd bellen: 085 004 15 95

Of wil je liever gebeld worden? Kan ook.

Vraag, opmerking of tip?

We horen het graag!