Inspiratie

Capslock day

Naast Nationale Pindakaas Dag, Breng je Tupperware Terug naar je Ouders Dag, Warmetruiendag, Wereld Fetishdag, Dag van de Koormuziek en de, voor mij als Art Director, ergste van allemaal… Comic Sans MS-Dag, is er blijkbaar ook Internationale CAPSLOCK DAY. Totale onzin natuurlijk. Maar wel een mooie aanleiding om de content van Bureau Loos te voorzien van een typografische noot.
De power van kapitalen

De power van KAPITALEN

Een krachtige heading kan ik érg waarderen, en kracht zet je wel bij met een heading in kapitalen, oftewel CAPSLOCK. Dat wil echter niet zeggen dat ik kapitalen altijd goed vind…  Bijvoorbeeld in de appjes van mijn moeder, waardoor het lijkt alsof ze schreeuwend haar punt wil maken. Of in hele lange bodyteksten, die daardoor niet lekker lezen. Máár… speciaal voor CAPS LOCK DAY deel ik hier een selectie van mijn favoriete fonts om all-caps-headings te maken. Veel plezier!

Futura

Mother of all-caps-fonts! Iedereen, ook als je niet uit ‘het vak’ komt, ziet dit font in caps regelmatig voorbijkomen. Want of je er nou bewust van bent of niet, bekende merken als Nike (Futura Condensed Extra Black) en Absolut Vodka (Futura Extra Bold Condensed) maken al jaren iconische uitingen met dit font, in kapitalen. Deze twee merken gebruiken het zelfs in hun logo’s. Ook zie je Futura regelmatig in films voorbijkomen. Regiseurs Stanley Kubrick en Wes Anderson zijn fans van dit font. Ook even een shout-out naar collega-bureau SuperRebel. Zij gebruikt het font Futura in kapitalen al jaren hun uitingen en zetten zo een herkenbare eigen stijl neer.

Futura is een heel sterk, strak en herkenbaar font, zeker in kapitalen. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoudige geometrische vormen (cirkels, driehoeken en vierkanten) en kent weinig contrast tussen opgaande en horizontale halen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de “o” (kleine letter o): bijna een volmaakte cirkel en overal even dik (dus eigenlijk lichtjes onvolmaakt). Futura is in 1927 ontworpen door Paul Renner. Ondanks dat hij geen lid was van Bauhaus heeft hij dezelfde ontwerpuitgangspunten gebruikt: niet decoratief, alleen essentiële elementen, zakelijk. Over de jaren is de Futura verder geperfectioneerd en anno 2022 zijn er veel verschillende varianten beschikbaar.

N27

N27

N27 is een sterk sans serif font, met lekker strakke lijnen en scherpe hoeken, die gecombineerd worden met mooie rondingen. Het font komt ook met onderkastletters, maar werkt in mijn ogen vooral heel erg mooi in kapitalen voor bolde headings en moderne logo’s. Met dit font zet je een eigenzinnig en eigentijds design neer.

Dit font is van Atipo, één van mijn favoriete foundries. Deze Spaanse gasten hebben ook een eigen design studio en maken echt heel tof werk. Naast dat ze een hele mooie verzameling fonts aanbieden, stellen ze deze ook nog eens voor een mooie prijs beschikbaar. Aanrader dus!

Whyte

Whyte

Whyte is een font van Dinamo uit Zwitserland en komt in verschillende varianten. Mijn favoriet is de ‘Whyte Inktrap’ in kapitalen. Het Whyte font heeft soepele en scherpe transities, maar de Inktrap is anders. Een ‘ink trap’ is een kenmerk van bepaalde lettertypen die zijn ontworpen voor afdrukken in kleine formaten. Bij een ink trap worden de binnenkanten van scherpe hoeken of details van de lettervormen bewust verwijderd, om dichtlopen of inkt proppen te voorkomen. In dit font worden inhammen extra goed aangezet en dat geeft een heel eigen karakter aan dit font. Bekijk het briljante werk van Build in Amsterdam voor Mammut om de Whyte Inktrap in actie te zien. Werkt top in kapitalen… Vind ik 😉

Monument Extended

Monument Extended

The Monument Extended is een mooie, strakke en brede letter waar je krachtige all-caps headings mee kunt creëren. Dit font is heel geschikt om in ook in outline te gebruiken, daarmee geef je je designs een heel eigentijds karakter. Eén van mijn favoriete designstudio’s, DixonBaxi, heeft een prachtige identity gemaakt voor AT&T Discovery District, met dit font in kapitalen. Bekijk ‘m hier.

The Monument Extended is ontwikkeld door Pangram Pangram Foundry. Naast Atipo (eerder genoemd in deze blog) nog zo’n toffe club met jonge font ontwikkelaars. Ook Pangram Pangram vraagt niet de hoofdprijs voor hun fonts, omdat ze gedreven zijn zoveel mogelijk designers in staat te stellen te experimenteren met goede design assets, en deze ook zoveel mogelijk te delen.

Probeer de gratis (!!) PP*F Font Starterpack. Hier ga je blij van worden! Thank me later 😉

Hallo daar!

Je kunt ons altijd bellen: 085 004 15 95

Of wil je liever gebeld worden? Kan ook.

Vraag, opmerking of tip?

We horen het graag!