Inspiratie

The House of Gucci als inspiratiebron

“Vroeger” vond ik (Josien) mensen die in hun eentje naar de bioscoop gaan maar raar. Maar sinds ik - in m’n uppie dus - naar The House of Gucci ging niet meer! Als je hoofd vol zit met to do’s, of juist leeg en inspiratieloos is, blijkt een paar uur in het donker zitten en je laten meeslepen door een film een uitstekende remedie. Helemaal als de film een visueel spektakel is van de mooiste Italiaanse landschappen, interieurs en mode.

Ik voel me gucci!

Ik was al een eeuwigheid niet in de bios geweest (iets met lockdowns en life happening while you’re busy making plans to go to the movies). En al helemaal niet op een doordeweekse ochtend. Maar de agenda (en de baas) liet het toe, m’n vriendinnen hadden House of Gucci al gezien, Sjoerd wilde niet mee naar deze film, en ik had zin in M&M’s. Dus daar ging ik, helemaal alleen, op een dinsdagochtend naar Pathé De Kuip. Kocht een kaartje voor een Comfort Seat (als je het doet, doe het dan goed) en ging zitten. Ik verwachtte een film te zien over de familie Gucci, en niet veel meer dan dat.

Maar toen ik, bijna 3 uur later, weer naar buiten liep, voelde ik me geweldig! Het verbaasde me eerlijk gezegd nogal. Ik was relaxed, blij, ontspannen, geïnspireerd; er was weer ruimte in mijn hoofd. En vooral dat laatste had ik nodig.

Kijk je ogen uit

Alleen al de ervaring van een paar uur in het donker zitten en je laten meevoeren in een verhaal, werkt ontspannend. Maar als je dan ook nog eens 158 minuten lang naar de meest fantastische sets en styling zit te kijken, is het helemaal genieten. Zonder het plot te verklappen, kan ik je wel vertellen dat deze film absoluut de moeite waard is om te gaan zien. Ook als je zelf nooit Gucci zou kopen of dragen, is de film een lust voor het oog. Ja, de mode is molto Italiano en heel erg jaren 80 en 90. Ja, de villa’s van de familie Gucci zijn pompeus en soms ronduit kitscherig. En toch is het geweldig om naar te kijken. Elk detail klópt gewoon. Hoe moeilijk het is om dát te realiseren, ervaarde ik zelf, toen ik Modestyling studeerde aan Academie Artemis (naast m’n baan bij een reclamebureau). Die opleiding rondde ik alweer bijna 100 jaar geleden af, maar die passie voor mode bleef, net als het oog voor detail…

Lady Gaga, die de hoofdrol van Patrizia Reggiani speelt, draagt maar liefst 54 verschillende outfits in de film. Alle 54 afgestyled met andere sieraden, schoenen en tassen. En dat terwijl de huidige familie Gucci het niet eens is met de film, en het kledingmerk Gucci slechts schoorvoetend kleding uitleende uit haar archief.

Een andere reden waarom je deze film moet gaan zien, is Jared Leto. Hij is onherkenbaar in zijn hilarische rol van Paolo Gucci, die het wil maken als designer bij Gucci maar elk talent ontbeert…

Ervaar het zelf

Tot slot nog even 3 tips voor als je ultiem #inspiratieloos bent:

  • Ga op een doordeweekse dag naar de bios, onder werktijd. Dat werkt extra sleurdoorbrekend en dus inspirerend.
  • Zet je telefoon op stil en geef je over. Even 158 minuten (of hoe lang je film ook duurt) nergens aan denken, en je mee laten slepen in het verhaal. Dát klaart je hoofd echt op.
  • Kies een visueel aantrekkelijke film (of acteur, of actrice 😉). Zodat je op een positieve manier geprikkeld wordt en nieuwe ideeën opdoet.

Hallo daar!

Je kunt ons altijd bellen: 085 004 15 95

Of wil je liever gebeld worden? Kan ook.

Vraag, opmerking of tip?

We horen het graag!