Inspiratie

Van positionering tot een nieuwe website

Practice what you preach… We drukken onze klanten op het hart om áltijd te beginnen bij een sterke positionering en deze te gebruiken als blauwdruk voor alle communicatie van je merk. Dan moet je dat óók zo aanpakken voor je eigen bureau! Te beginnen bij het begin: de positionering aanscherpen. Op basis daarvan een nieuwe merkidentiteit ontwikkelen, en dán een nieuwe website creëren. Twee belangrijke verschillen tussen zo’n traject voor je eigen merk en voor een klant: het moet ‘even tussendoor’, want het werk voor klanten gaat ondertussen onverminderd door/voor én het is véél moeilijker om keuzes te maken als het over je eigen toko gaat…

Onze positionering aanscherpen; hoe moeilijk kan het zijn?

In 2021 begonnen we aan dit traject. Samen met een heuse business coach die de reclamewereld kent als zijn broekzak, pluisden we uit waar onze kracht ligt, wat ons anders maakt dan andere bureaus en waarom onze klanten zo lang bij ons blijven. Dat vertaalden we naar een aangescherpte positionering, die enerzijds voortbouwt op hoe we Bureau Loos ooit begonnen en anderzijds reflecteert hoe we ons door de jaren heen hebben ontwikkeld, én dan ook nog toekomstbestendig is.

Jemig wat was dit lastig! Waar we voor klanten altijd genadeloos de kern van het merkverhaal kunnen blootleggen, was het voor ons eigen Bureau Loos veel meer een zoektocht. Hoe blijf je trouw aan de redenen waarom je überhaupt een eigen bureau bent begonnen, maar laat je tegelijkertijd je toekomstdromen erin doorklinken? Wat wil de markt en wat willen wij? Waar zijn we goed in, volgens ons? Waar zijn we goed in, volgens onze klanten? Wie is eigenlijk onze ideale klant? Waarom? Zucht.

Grappig genoeg bewezen we in dit traject onze eigen meerwaarde voor klanten: je hebt een zekere afstand nodig om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, en om hoofd- van bijzaken te kunnen onderscheiden. Om vervolgens tot een scherpe positionering te komen. In ons geval was Peter van Leeuwen, onze ervaren adviseur uit de bureauwereld, degene die ons goed had leren kennen en tóch die afstand had. Voor klanten hebben wíj́ die rol: de geïnteresseerde outsider, die jouw merk héél goed kent, maar precies genoeg afstand tot jouw merk heeft om je te helpen met scherpe analyses, kritische vragen en het maken van keuzes.

Volgende halte: merkidentiteit

Okee, dus de positionering was aangescherpt (“Bureau Loos maakt je merk sterker én je werk als marketeer leuker”). Tijd voor een update van de merkidentiteit. Toen we begonnen met Bureau Loos in 2015, was onze gedachte dat we vooral het werk van onze klanten wilden laten shinen. Daarom hielden we onze eigen merkidentiteit heel minimalistisch. De gedachte klopte, maar de uitstraling werd daardoor wel erg clean. Zwart en wit, met een heel klein pietsie Pantone Color of the Year (Living Coral). En dat paste dan stiekem eigenlijk helemaal niet zo goed bij onze persoonlijkheid…

Dat moest anders: kleurrijker, persoonlijker, unieker, ‘quirkier’, met een knipoog. Want als je belooft dat je écht onderdeel bent van het marketingteam van je klant en je het werk van de marketeers die met Bureau Loos werken niet alleen beter maakt, maar ook leuker, ja dan moet het niet te clean en minimalistisch zijn. Want dat schept (onbewust) ook een zekere afstand. Terwijl wij juist dicht op de klant zitten!

Nu we het toch over afstand hebben… Ook hier gold dat we de hulp inriepen van iemand die ons goed kent, die begrijpt waar wij voor staan, en werk maakt dat aansluit bij onze waarden. Want als we het ontwerpen van een nieuwe merkidentiteit alleen aan Kees over hadden gelaten, was het nu nog steeds niet af (iets met ‘nooit goed genoeg’ en dreigende tunnelvisie). Designer Pieter van Est vertaalde ons merkverhaal door naar een merkidentiteit die enerzijds speels en kleurrijk is, maar anderzijds ook strak en modern. Hij baseerde het ontwerp op onze ‘Loos is more’ gedachte (alles ontdoen van hetgeen je niet nodig hebt) en vertaalde dit naar de basisvormen uit een old school blokkendoos (vierkant, cirkel, driehoek, zeshoek). We like.

Nieuwe website, doen we even (not)

Door naar de volgende stap: nieuwe website. Ook hier gingen we niet over één nacht ijs. Onder de bezielende leiding van Liza, die een schat aan ervaring op dit gebied meenam van haar vorige baan, begonnen we ook hier eerst met denkwerk. Wie zijn onze ideale klanten (‘personas’, met een sjiek woord)? Wat willen zij vinden op onze website (See, Think, Do, Care)? Wat willen wij dat zij gaan doen op onze website (conversies)? Hoe gaan ze door de website heen (customer journey)? Van die dingen. Het antwoord op die vragen verwerkte Liza in een inhoudsplan, dat natuurlijk ook weer naadloos aansloot op het Merkdocument waarin we de positionering hadden vastgelegd. Dit inhoudsplan werd vertaald naar wireframes, en die vormden, samen met de merkidentiteit, de briefing voor kick-ass UI designer Larendo van Gennip.

Ja, ook dit onderdeel besteedden we uit. Voor klanten werken we immers ook het liefst met experts. Aangezien voor de Bureau Loos website de lat minstens zo hoog ligt als voor klantprojecten, zouden we wel gek zijn om alles zelf te doen. Je kunt tenslotte niet overál goed in zijn. (Plus, de planning laat het niet toe 😉 )

Okee, het begint ergens op te lijken… Nu moet dat ding nog gebouwd worden. Na een inventarisatie bij verschillende webbouwers, kozen we voor een samenwerking met LinkU uit Nijmegen.

Doorlooptijd: hebben we het niet over

Eind juli 2022 zag de nieuwe website dan eindelijk het licht! Hoera! Het kostte wat tijd (en geld), maar we zijn er superblij mee. We zijn er van overtuigd dat onze potentiële klanten hier een goede weergave vinden van hoe het is om met Bureau Loos samen te werken. En dat ze daar ook echt zin in krijgen.

You made it

Okee. Je bent bijna aan het einde van dit ontzettende SEO-proof blog (want: lekker veel woorden, tussenkopjes, zoektermen, alles zit erin). Dus nu kunnen er 2 dingen gebeuren: er volgt een sales pitch óf een leermoment. Als je pech hebt, allebei.

Laten we het bij een leermoment houden, samengevat in 3 praktische tips:

  1. Begin bij het begin. We hebben het zelf gemerkt: als je begint bij de positionering, werkt het zó veel makkelijker. Je weet dat je basis op orde is, en van daaruit kun je bouwen.
  2. Zorg voor een kritische blik van buitenaf. Als het om je eigen merk of bedrijf gaat, raak je ongewild bedrijfsblind. Schakel een buitenstaander in die je vertrouwt, en laat je helpen om kritische keuzes te maken.
  3. Wees niet zuinig, besteed uit. Dit verdient zich altijd terug. Alles zelf doen werkt eigenlijk nooit. Je hebt te weinig kennis en het kost je teveel tijd. Zonder de experts die wij inschakelden, was het eindresultaat niet zo ontzettend goed geweest als het nu is!

Hallo daar!

Je kunt ons altijd bellen: 085 004 15 95

Of wil je liever gebeld worden? Kan ook.

Vraag, opmerking of tip?

We horen het graag!