Kennis

De power van een sterke 3D visual (3/3)

Stap 3: van schets naar 3D visual

Het creatief concept voor Agroleaf Power was goedgekeurd. Tijd voor de uitwerking van deze marketingcampagne. Te beginnen bij de visual. Want zonder beeld kun je natuurlijk geen uitingen maken… Omdat het ging om een beeld wat nog niet bestond, en er in het echt ook geen planten groeien die er zó uitzien als wij hadden bedacht, moest het beeld from scratch gemaakt worden. Er viel niets te fotograferen of te Photoshoppen; dit moest totstandkomen met CGI (computer-generated imaging), in 3D.

We namen contact op met Jochem van Realizm, een creatieve studio voor high-end 3D visualisatie. Hij nam de uitdaging aan.

In 5 stappen naar een six-pack

Klinkt als een fitnessplan, is het niet. Jochem gebruikte namelijk maar liefst 5 verschillende soorten software om tot het eindresultaat te komen: Maya, Mudbox, Substance Painter, Photoshop en AfterFX.

Het maken van een 3D visual begint eigenlijk met het ontleden van het gewenste eindresultaat. Welke elementen zitten er allemaal in, in welke volgorde moeten ze gecreëerd worden en welke tools heb je erbij nodig? Je moet er behoorlijk goed voor abstract kunnen denken dus, en ook een goede dosis ruimtelijk inzicht hebben. Naast kennis van al die programma’s, uiteraard.

Stap 1: modelleren met Maya

Klinkt als een cursus uit de Libelle, is het wederom niet. Jochem begon met een lage-resolutie basismodel van de torso, gemaakt in 3D. Eerst een ‘simpele’ ruwe versie, waarna hij steeds meer detail toevoegde (zie torso 1 en 2). Toen de vorm van de torso goed was, voegde hij de grote nerven toe (zie torso 3).

Stap 2: boetseren met Mudbox

Klinkt als… Okee, ik houd al op. Mudbox is software om digitaal mee te boetseren (‘sculpten’ in 3D jargon). In dit programma bracht Jochem alle details aan die in de bladeren en de nerf zitten van de torso. Hier moet je dus echt oog voor detail hebben! Van deze details maakt Mudbox ‘displacement’ en ‘normal’ maps, die er bij het renderen voor zorgen dat de hoogteverschillen en details in het model op de juiste plek terechtkomen.

Stap 3: gaan voor groen met Substance Painter

Okee, er is nu een torso met details van een blad. Maar het ís nog geen blad: het mist nog de juiste structuur en textuur. Dit breng je aan met Substance Painter. Deze texturen worden gecombineerd met de juiste kleur groen en het torso van stap 2. Hiervan maakte Jochem een render.

Stap 4: hop hop Photoshop

Tijd voor de nabewerking, oftewel het perfectioneren van de 3D visual. De kleuren, schaduwen en belichting worden gefinetuned. Net zolang totdat niet alleen Jochem, maar ook Kees, tevreden was. Als art director is het tenslotte zijn rol om te bewaken dat de 3D visual ook daadwerkelijk zo wordt als wij voor ogen hebben! Gedurende het gehele proces stemde Jochem dan ook met hem de vorderingen af. Na het nodige Photoshopwerk was de 3D visual definitief. De studio van Bureau Loos plaatste vervolgens een uitsnede van deze 3D visual in de advertentie voor Agroleaf Power.

Stap 5: in beweging met After Effects

Voor gebruik op de website en op social media, wilden we ook een bewegende 3D visual realiseren voor Agroleaf Power. Jochem animeerde en renderde daarom ook een aantal druppels. In After Effects voegde hij vervolgens de druppels en de torso bij elkaar, en paste de timing aan. Toen alles klopte, converteerde hij het bewegende beeld naar videobestanden, klaar voor gebruik.

Vakmanschap

Zoals je kunt zien, is het maken van 3D visuals echt een vak apart. De mate van detail en realisme, het maken van iets wat niet bestaat in het echt. Daarom werkt Bureau Loos graag samen met specialisten. Op gebied van 3D, maar ook als het gaat om andere vakgebieden als fotografie, websites bouwen, online marketing en animaties. Om het hoogst haalbare resultaat te behalen voor de klant, kiezen we voor het werken met een netwerk van specialisten waaruit we per klus de beste selecteren.

Ook werken met Bureau Loos?

Ben je na het lezen van deze serie artikelen over het krachtige creatief concept voor Agroleaf Power benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Contact ons gerust! Of lees hier meer over onze Loos is more werkwijze en wat jij hieraan hebt.

Hallo daar!

Je kunt ons altijd bellen: 085 004 15 95

Of wil je liever gebeld worden? Kan ook.

Vraag, opmerking of tip?

We horen het graag!