Een sterke merkidentiteit geeft je merk karakter

De basis van jouw merkidentiteit
Als je als marketeer met je merk aan de slag gaat, in al haar verschijningsvormen, doe je er goed aan bij het begin te beginnen (duh). Dat is de positionering. Als je weet waar je merk voor staat (of waar je merk naartoe wil veranderen), kun je van daaruit je merk bouwen en een bijpassende merkidentiteit ontwikkelen. De positionering is de basis van alles wat met je merk te maken heeft; het is eigenlijk de bouwtekening.
Kies een merkmodel dat bij jou past, bijvoorbeeld het praktische Merkmodel van Bureau Loos, en breng in kaart wat belangrijk is voor jouw merk. Begin bij het definiëren van je doelgroep, en kijk vervolgens door hun ogen naar je merk. Aan de hand van het Merkmodel bepaal je stap voor stap het karakter van je merk, met als kern de ultieme samenvatting van waar jouw merk voor staat: de merkessentie. Deze geeft richting aan alle merkgerelateerde uitingen, en dus ook aan de merkidentiteit.

Meer dan alleen een logo
Voor mensen geldt dat een deel van je identiteit wordt bepaald door hoe je eruitziet: welke fysieke kenmerken typeren je, hoe kleed je je. Maar dat is niet álles. Je identiteit wordt gevormd door het complete plaatje: hoe presenteer je je aan de buitenwereld, zowel qua looks, als qua gedrag. Maar ook, wat zit er van binnen: je kennis, interesses en voorkeuren, normen en waarden. Voor merken is het eigenlijk niet anders. Een merkidentiteit is dus veel meer dan alleen een logo!
Denk maar eens aan hét grote marketingvoorbeeld, Coolblue. Zij doen ‘alles voor een glimlach’. En dat zie je terug in het kleurgebruik, de fontkeuze, de grapjes op de bezorgbus (die soms wel errug flauw zijn, if we’re being honest🤫), de verpakking, de leuke mensen die je wasmachine komen brengen én installeren, de klantenservice die nooit moeilijk doet, de Sinterklaascommercials met grote baas Pieter Zwart, de thema’s van de vergaderzalen in hun kantoor, de blije mensen die er werken, hun social media presence, en ga zo maar door. Dát allemaal samen vormt de merkidentiteit van Coolblue. En ja, dat is dus veel meer dan alleen een logo…

Een logo hoeft niet mooi te zijn
Als we het dan toch over logo’s hebben… Het moeilijke aan de ontwikkeling van een nieuw logo voor je merk, is je eigen smaak er buiten laten. Bij Bureau Loos zeggen we rustig tegen onze klanten dat het ons niet interesseert of het marketingteam of de directie een logo mooi vinden of niet. Daar gaat het namelijk niet om! Het gaat erom dat het logo de essentie van jouw merk representeert én dat het resoneert bij jouw doelgroep. Hoe je dat toetst? Aan de hand van je ingevulde Merkmodel, natuurlijk. Heb je ‘m weer.

Hier verwijzen de logo’s naar de merkpositionering (‘elevate your business’ > lift) en naar de vorm van de 2 gebouwen.
Authenticiteit & identiteit
Hoewel het dus erg belangrijk is dat álles waar je merk aan kleeft daadwerkelijk bijdraagt aan je merkidentiteit, moet je hier ook weer niet in doorslaan. Om er maar eens een marketing buzz word in te gooien: authenticiteit is minstens zo belangrijk, anno nu. Als je te geforceerd bezig bent om overal je merksausje overheen te gooien, zéker als het gaat om content, komt je merk niet meer ‘echt’ over. En dat kost je je geloofwaardigheid.
Check dus of alles wat je doet en laat zien echt typisch is voor jouw merk. Laat virals aan je voorbijgaan als ze niet bij jouw positionering passen, hoe verleidelijk een groot bereik ook is. Sla marketinghypes over als het gewoonweg niet klópt bij jouw merkidentiteit. Toets alles wat je doet aan je merkessentie, dan zit je eigenlijk altijd goed. En mocht je toch eens een misser maken, dat maakt je dan júist weer heel authentiek 😉
Toe aan een merkidentiteit met karakter?

We helpen je graag! Contact ons gerust.