Zeology is een product van Nera Tanning (onderdeel van Royal Smit & Zoon). Het is een looistof voor leer, gebaseerd op zeoliet; een grondstof die van nature in overvloed aanwezig is in de aardkorst. Zeology markeert het begin van een ‘nieuwe wereld’; een nieuwe manier van leerlooien. Zonder chroom. Mét betere looiresultaten. Zo’n positionering verdient een introductie met een Big Bang.

Bekijk hier de casefilm.

De ‘klant van de klant’ als doelgroep

Zeology wordt verkocht aan leerlooierijen. Maar Bureau Loos keek verder. Deze lanceringscampagne richt zich op een bredere doelgroep: naast leerlooierijen, ook op mode-, auto- en meubelmerken. Zodat zij vraag creëren bij de looierijen. Dit is heel uniek in de leerindustrie; normaal gesproken komen deze merken niet in aanraking met campagnes voor looistoffen.

Met een goed doordachte campagnestrategie wisten we de boodschap te laten landen bij beide doelgroepen. We lanceerden de campagne in drie fasen: 1. Tease, 2. Reveal, 3. Educate. Omdat het product zó nieuw was, en de uitleg zó technisch, trokken we eerst de aandacht met een ‘Big Bang for sustainable leather’, onthulden vervolgens de naam en het product Zeology, en delen voortdurend kennis over duurzaam leerlooien.

Fase 1: Tease

Fase 2: Reveal

Fase 3: Educate

Samen sterk

Een van de succesfactoren van deze campagne is de nauwe samenwerking. We opereerden echt als één marketingteam met Nera Tanning. Vanaf het allereerste begin, toen het product nog geen naam had en alleen nog een scheikundige formule was, werden we nauw betrokken. Van scheikundecollege tot businessstrategie, alles werd met ons gedeeld. Bureau Loos werd uitgenodigd om overal over mee te denken. Van de naamgeving en positionering, tot en met de mediastrategie (die radicaal aangepast moest worden toen bleek dat de lancering op een beurs in Shanghai gepland stond in maart 2020…) en dus niet alleen het creatieve concept voor de lanceringscampagne. Dat zorgde voor een hele fijne, gelijkwaardige samenwerking en uiteindelijk voor een overweldigend campagneresultaat.

Fijn dat jullie in ons team zitten.
Hans van Haarst,
CEO Royal Smit & Zoon

Marketing intern op de kaart gezet

Royal Smit & Zoon is van oorsprong een handelsbedrijf. Sales zit in het DNA verankerd, marketing niet. Met de lancering van Zeology, zette de eerste marketingmanager in de geschiedenis van het 200-jaar oude bedrijf, marketing voorgoed op de kaart. Zowel binnen als buiten het bedrijf werd de meerwaarde van branding zichtbaar, en werd een nieuwe standaard gezet als het gaat om communicatie.

Helemaal loos met Zeology

Zeology is toonaangevend in de markt, qua product en qua campagne. Nera Tanning heeft echt een nieuwe benchmark neergezet in de leerindustrie. Dit zie je terug in het grote aantal positieve publicaties, bijvoorbeeld. Maar ook in de aanvragen bij Sales en de interesse van leertechnici wereldwijd. Er is alom erkenning en bewondering voor de aanpak en de inhoud van de Zeology campagne, en ook voor de visuele uitwerking. Zo won de campagne een Esprix in 2022 en werd genomineerd voor een SAN Accent 2021. En… de eerste copycats zijn al gespot!

1 / 5
Cover voor A big bang for sustainable leather.
Cover voor A big bang for sustainable leather.
Cover voor A big bang for sustainable leather.
Cover voor A big bang for sustainable leather.
Cover voor A big bang for sustainable leather.
Teamwork makes the dream work (corny, maar waar)

Wil je ook zo’n baanbrekende lanceringscampagne creëren met Bureau Loos in jouw marketingteam? Dan wil je natuurlijk wél eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Snappen wij. We stellen ons graag voor!

Ontmoet het team

Hallo daar!

Je kunt ons altijd bellen: 085 004 15 95

Of wil je liever gebeld worden? Kan ook.

Vraag, opmerking of tip?

We horen het graag!